Recept: Sinterklaastaart gevuld met chocoladeroom

Gepubliceerd op 2 december 2019 19:00

Een échte Sinterklaastaart mag natuurlijk niet ontbreken op pakjesavond! Ik deel het recept met je van een Sinterklaastaart gevuld met witte chocoladeroom, eentje om je vingers bij af te likken! 

Geïnspireerd door een recept van www.bettyskitchen.nl

Ingrediënten

Sloffendeeg

  • 180 gram bloem
  • 1.5 theelepel bakpoeder
  • 75 gram suiker
  • 60 gram bruine basterdsuiker
  • 130 gram boter
  • 1.5 eierdooier
  • 1.5 theelepel citroenrasp 
  • 1.5 theelepels speculaaskruiden
  • snufje zout

  • 150 gram amandelspijs
  • 1 ei 

Topping

  • 250 ml slagroom
  • 250 gram (witte) chocolade
  • 2 eetlepels poedersuiker
  • Versiering voor op de taart zoals: pepernoten, chocolade pepernoten, chocolade figuurtjes etc. 

Overige benodigdheden

  • Pan
  • Huishoudfolie
  • Keukenmixer met garde en deeghaken
  • Rechthoekige taartvorm (je kan eventueel ook een ronde springvorm van ongeveer 22cm gebruiken)
  • Kleine ovenschotel of een diep bord
  • Deegroller
  • Boter en bloem 
  • Spuitzak of diepvrieszakje

Let's bake!

  1. Je kunt het beste beginnen met de topping, de room moet namelijk een aantal uur afkoelen in de koelkast. 
    Verwarm de slagroom au-bain marie en voeg steeds wat blokjes witte chocolade en de poedersuiker toe. Zodra de chocolade is gesmolten, roer je het nog even goed door en haal je de pan van het vuur. Giet de chocoladeroom in een diep bord of een kleine ovenschotel. Dek het af met wat huishoudfolie en laat 2-4 uur afkoelen in de koelkast. 
  2. Tijd om aan het sloffendeeg te beginnen!
    Kneed alle ingrediënten van het sloffendeeg door elkaar met uitzondering van het ei en de amandelspijs. Ik gebruik in het begin een keukenmixer met deeghaken en kneed het deeg vervolgens nog even extra met mijn handen. Zodra alle ingrediënten goed gemixt zijn vorm je een bal  en wikkel deze in huishoudfolie. Laat het sloffendeeg even afkoelen in de koelkast. 
  3. Verwarm de oven voor op 180 graden (160 hete lucht). Vet ondertussen de bakvorm in met een beetje boter en bestrooi met wat bloem, zodat de bodem straks makkelijk loslaat. 
  4. Rol het deeg uit met de deegroller en bekleed de bodem van de vorm en de opstaande randjes. 
  5. Kneed met je handen het ei door de amandelspijs heen, zodat het soepeler wordt en je er makkelijker mee kunt werken. Verdeel met een lepel de amandelspijs over de bodem heen. 
  6. Zet de vorm in de oven en bak de bodem in ongeveer 25 minuten gaar. Laat de bodem ongeveer 10 minuten afkoelen, voordat je het uit de vorm haalt en hem verder af laat koelen. 
  7. Als de bodem volledig is afgekoeld kun je de chocolade room uit de koelkast halen. Klop deze even kort op hoge snelheid met de keukenmixer met garde. Het moet een dik geslagen room worden. 
  8. Zodra de witte chocoladeroom de goede structuur heeft kun je de spuitzak vullen met de room. Spuit vervolgens de room gelijkmatig over de bodem heen. Mocht je geen spuitzak in huis hebben kun je ook een diepvrieszakje gebruiken door hem te vullen en een klein hoekje schuin af te knippen.
  9. Tijd om te versieren!! Je kunt de taart versieren met alles wat jij mooi en natuurlijk lekker vind passend bij het Sinterklaas-thema. 

       

      Variatietips

      Je kunt met dit recept alle kanten op! Ik heb gekozen voor een witte chocoladeroom, maar je kunt uiteraard ook melk of pure chocolade gebruiken. Vind je dit recept toch wat te zoet? Vervang de 250 gram chocolade dan door 250 gram mascarpone. Voor een extra frisse smaak kun je hier eventueel wat kleingesneden partjes mandarijn door heen spatelen. 

      Mocht je niet een hele slof willen maken of kan je niet kiezen tussen welke smaakvulling je wilt gebruiken? Gebruik dan kleine bakvormpjes en vul de mini taartjes met verschillende smaken vulling. Let wel op dat je de hoeveelheid van het recept voor de topping aanpast. 


      Mocht je het recept gaan maken vergeet je mij hier dan niet even in te taggen? 

      Eet smakelijk en een hele fijne pakjesavond! 

       


      « 

      Reactie plaatsen

      Reacties

      Er zijn geen reacties geplaatst.